Lloyd’s: geen dekking catastrofale statelijke cyberaanvallen

Verzekeringsmarktplaats Lloyd’s of London gaat vanaf 31 maart 2023 de schade als gevolg van catastrofale statelijke cyberaanvallen niet meer vergoeden. Het gaat om de standaard cyberpolissen. Op de marktplaats onderhandelen verzekeringsmakelaars van over de hele wereld rechtstreeks met verzekeraars.

In een Market Bulletin van deze maand heeft Lloyd’s laten weten dat de schade die statelijke cyberaanvallen kunnen veroorzaken een systemisch risico voor de verzekeringsmarkt kunnen zijn.

Verzekeringsmarkt

Veel verzekeringspolissen dekken de schade door oorlogen al niet. Lloyd’s benadrukt dat cyberpolissen belangrijk zijn, maar vanwege het veranderende dreigingslandschap dienen deze op de juiste wijze beheerd te worden. “Met name de mogelijkheid van vijandige actoren om een aanval uit te voeren, de mogelijkheid om schadelijke code te verspreiden en de vitale afhankelijkheid die samenlevingen van hun IT-infrastructuur hebben, waaronder de bediening van fysieke middelen, houdt in dat verliezen veel groter kunnen zijn dan wat de verzekeringsmarkt aankan.”

Merck

De statelijke aanvallen met de NotPetya-malware waren zeer schadelijk. Farmaceutische onderneming Merck won een rechtszaak tegen de eigen verzekeringsmaatschappij. Het ging om een vergoeding van 1,4 miljard dollar als gevolg van de schade door deze malware. 40.000 computers van de farmaceut raakten ermee geïnfecteerd.

Klik hier voor het Market Bulletin van Lloyd’s.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief