Dick Schoof NCTV: beveiliging tegen cybercrime moet beter

In een interview in het Financieel Dagblad geeft Dick Schoof aan dat cybercrime ons juridisch denken en handelen op grote schaal gaat be├»nvloeden. Sinds 1 maart van dit jaar is Schoof de nieuwe nationaal co├Ârdinator terrorisme en veiligheid (NCTV). Meteen na zijn intrede werd een hogere terreurdreiging in ons land aangekondigd. Tot het domein van de NCTV behoort tegenwoordig ook cyber security. Naar aanleiding van recente incidenten en geconstateerde risico’s heeft het kabinet er toe bewogen prioriteit te geven aan de digitale veiligheid. Een voorbeeld is de samenwerking met de Cyber Security Raad waarin Dick Schoof samen KPN-ceo Eelco Blok voorzitter is. Eind oktober start een landelijke campagne ‘Alert Online’ om bedrijven aan te sporen werk te maken met hun internetbeveiliging.

In het wordt aan Dick Schoof gevraagd of we niet een beetje overdrijven. Hierop antwoord Schoof: “Nee, we zien dat de illegale activiteiten in de cyberwereld in een rap tempo toenemen.” Op de vraag of beveiligen niet te duur is geeft Dick Schoof aan dat het uiteraard geld kost, maar het is een noodzaak. Het zou als een competitief voordeel moeten worden gezien dat we de zaken op orde hebben. Nederland heeft de hoogste graad van mobiel bankieren en mobiel internetten. Om deze koppositie te behouden zullen we aandacht moeten geven aan cyber security en op de ontwikkelingen moeten acteren.

Op het gebied van wetgeving veranderd veel met als het verplicht melden van datalekken of andere incidenten. Aan Schoof wordt gevraagd of bedrijven dat zullen doen geeft hij als antwoord: “Ik reken op commitment bij bedrijven. We kunnen de strijd tegen cybercrime alleen winnen als we bereid zijn kennis en informatie te delen.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief