DigiD-website opnieuw onbereikbaar door DDoS-aanval

De overheidswebsite DigiD heeft al vier dagen last van DDoS-aanvallen. Hierdoor is de website deze week niet altijd te bereiken. Het is vooralsnog niet bekend wie verantwoordelijk is voor deze aanvallen.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft laten weten dat het inderdaad om een Distributed Denial-of-Service-aanval gaat. In januari en maart van dit jaar werd de DigiD-website ook al getroffen door DDoS-aanvallen.

ICT-problemen

De veiligheid van gegevens is niet in gevaar gekomen tijdens de aanvallen. Volgens Computable heeft de Rijksoverheid al geruime tijd op meerdere niveaus en binnen meerdere afdelingen te maken met ICT-problemen. “Ook nu blijkt weer dat de overheid wat betreft netwerkbeveiliging nog een lange weg te gaan heeft, terwijl er toch op het eerste oog meerdere, vrij eenvoudige preventieve oplossingen voor handen zijn om zo’n gerichte aanval te voorkomen,” schrijft Computable-journalist Zamire Willems.

Ongewenst verkeer

“Zo biedt onder meer speciale software bescherming tegen een aanval, weet een door de provider ingerichte zogenoemde ‘wasstraat’ schoon en kwaadaardig netwerkverkeer van elkaar te onderscheiden en vertragen een switch en router het internetverkeer waardoor ongewenst verkeer eerder opvalt,” aldus de journalist. Op de website Allestoringen.nl is te volgen wat de huidige stand van zaken is met betrekking tot de DigiD-website.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief