Ook bedrijven die niet tot de ‘vitale sector’ behoren en het risico lopen op een cyberaanval kunnen daarvoor proactief gewaarschuwd worden door de overheid. Voorwaarde is wel dat er voortijdig informatie over beschikbaar is, aldus het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
De waarschuwingen aan bedrijven over cyberdreigingen verlopen via het Digital Trust Centrum (DTC). Dit is een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het centrum dat bedrijven helpt zich tegen cybergevaar te beschermen, wil bedrijven gaan benaderen als er digitale dreigingen zijn waargenomen.
Supermarkt
Ook cyberaanvallen buiten de vitale infrastructuur kunnen echter voor grote problemen zorgen. Supermarktketen Albert Heijn had onlangs bijvoorbeeld last van lege schappen, omdat een toeleverancier was gehackt. “Jaarlijks wordt één op de vijf bedrijven slachtoffer van een cyberaanval”, zegt demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). “Dat is én te veel én het heeft soms grote gevolgen voor onze maatschappij.”
Pilot
Om informatie over cyberdreiging te delen met bedrijven, dient vooralsnog steeds contact gelegd te worden met deze bedrijven. Het DTC wil dit proces automatiseren. Echter, omdat het hierbij privacygevoelige informatie betreft, is hiervoor een wetswijziging nodig. In het najaar vindt een proef met veertig bedrijven plaats. Tijdens deze pilot wordt bekeken hoe deze automatisering dient te werken. Wanneer, en of, de wetswijziging er komt, is uiteindelijk een politieke beslissing.
Klik hier voor het nieuwsbericht van het Digital Trust Center van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.