FBI: Rusland bestrijdt ransomwaregroepen niet

De Russische overheid pakt ransomwaregroepen die Amerikaanse organisaties aanvallen niet aan. Dat zegt Paul Abbate, adjunct-directeur van de FBI.

Eerder liet Chris Inglis, de Amerikaanse National Cyber Director, weten dat na een reeks omvangrijke ransomware-aanvallen deze zomer op Amerikaanse bedrijven en organisaties er nu van een afname sprake zou zijn.

Lijst met Amerikaanse sectoren

De Amerikaanse president Biden riep de Russische president Poetin afgelopen juli op om ransomwaregroepen in Rusland aan te pakken. Tijdens een overleg hierover overhandigde Biden de Russische president een lijst met Amerikaanse sectoren die niet aangevallen mogen worden. “Op basis van wat we hebben gezien, zou ik zeggen dat er geen aanwijzingen zijn dat de Russische regering actie heeft ondernomen om ransomware-actoren aan te pakken die opereren in de permissieve omgeving die zij daar hebben gecreĆ«erd”, stelt Abbate.

Russische autoriteiten

De FBI-topman benadrukt dat de Amerikaanse autoriteiten om hulp en samenwerking hebben gevraagd. “En we hebben niets gezien. Dus in dit opzicht is er niets veranderd.” Biden had aangegeven dat de VS verwacht dat de Russische autoriteiten actie ondernemen als er vanuit Rusland een aanval met ransomware plaatsvindt.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief