Drie Groningse scholen slachtoffer malware

Het digitale archief van drie Groningse scholen is onherstelbaar beschadigd geraakt door een computervirus.

Het gaat om het Montessori Lyceum, Montessori Vaklyceum en het Harens Lyceum. Door welk type malware de archieven van de scholen zijn getroffen, is vooralsnog niet bekend.

Autoriteit Persoonsgegevens en politie

De digitale archieven bevatten correspondentie, roosters en leerlingendossiers van een tijdvak van enkele jaren. Voor de scholen zou het lastig zijn om te bepalen wat precies in het archief staat, omdat de bestanden niet meer geopend kunnen worden. Of er, al dan niet, informatie uit de digitale archieven is gehaald, is niet bekend. Openbaar Onderwijs Groningen, de scholengemeenschap waar de drie scholen onder vallen, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens geïnformeerd. Tevens is er aangifte gedaan bij de politie.

Expertisebureau voor beveiliging servers

De afdeling ICT van Openbaar Onderwijs Groningen werkte nauw samen met de functionaris gegevensbescherming. Openbaar Onderwijs Groningen heeft aangekondigd een extern expertisebureau in te zetten om de beveiliging van de servers te verbeteren. Het online onderwijs op de scholen en de schoolexamens gaan gewoon door. De meeste bestanden, cijfers en voortgang van leerlingen worden in een andere online omgeving bewaard.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief