Duitse bedrijven gechanteerd met DDoS-aanvallen

Het aantal Duitse bedrijven dat slachtoffer wordt van afpersing via DDoS-aanvallen neem toe. Cybercriminelen beginnen hun chantagepoging met een korte DDoS-aanval op de bedrijfswebsite. Vervolgens komt het dreigement dat er meer DDoS-aanvallen zullen volgen, tenzij er geld wordt betaald.

Het hoofd van het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), Arne Schönbohm, heeft hierop gewezen. Het BSI maakt deel uit van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.

DDoS for Bitcoin
Recentelijk liet de Duitse politie weten dat een 24-jarige IT-expert is aangehouden. De man, die bekend is onder het alias ZZB00t, wordt verdacht van het verwezenlijken van DDoS-aanvallen. Begin 2016 werden twee mensen aangehouden op verdenking van lidmaatschap van de criminele groep DDoS for Bitcoin (DD4BC). Ook zij maakten zich schuldig aan dergelijke aanvallen, inclusief afpersing.

Cyberafpersing als businessmodel
“Meer en meer bedrijven in Duitsland worden slachtoffer van cybercriminelen die botnets gebruiken om DDoS-aanvallen op systemen uit te voeren en geld van slachtoffers af te persen. Cyberafpersing is een populair businessmodel van cybercriminelen geworden. Maar de arrestatie van een vermeende dader met het alias ZZB00t laat zien dat de staat niet weerloos is en het internet geen wetteloos gebied is,” aldus het hoofd het BSI.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief