ESET: Tien procent Nederlanders getroffen door ransomware

Eén op de tien Nederlanders heeft ooit te maken gehad met ransomware, de malware die bestanden gijzelt om vervolgens losgeld te eisen. Veertig procent van de getroffen internetgebruikers in Nederland deed vervolgens aangifte bij de politie.

Marktonderzoeksbureau Markteffect heeft hier onderzoek naar gedaan in opdracht van beveiligingsbedrijf ESET. Het onderzoek vond voor het merendeel plaats na de wereldwijde WannaCry-aanval die begon op afgelopen 12 mei.

Losgeld
De meeste mensen weten niet wat ransomware is, zo wees het onderzoek uit. Dave Maasland, directeur van ESET Nederland, raadt af om het losgeld te voldoen. “Betalen van losgeld moet je nooit doen, want je weet nooit zeker of je de bestanden terugkrijgt of snel daarna weer wordt geïnfecteerd,” aldus Maasland. Hij adviseert computergebruikers om hun beveiligingssoftware voortdurend te voorzien van de laatste updates. Tevens waarschuwt hij mensen op te passen met verdachte hyperlinks.

Virus
Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders vooral last hebben van andere soorten malware dan de beruchte gijzelsoftware. Maar liefst een op de vier Nederlanders heeft weleens malware op zijn desktop aangetroffen. Bij smartphones en tablets is dit aanzienlijk lager: hier heeft ongeveer één op de twintig gebruikers te maken gehad met malware, meestal een virus.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief