Duitse overheid koopt voor 147.000 Euro spionagesoftware

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken en het Bundeskriminalamt (BKA) hebben 147.000 euro betaald voor een licentie op het omstreden spionageprogramma FinSpy. De Duitse overheid heeft voor dit bedrag het gebruiksrecht voor één jaar op 10 computers verkregen.

Het Duitse Gamma International GmbH uit München is onderdeel van de Gamma Group uit Engeland en levert software voor ‘IT intrusion’ aan overheden. Veel opsporingsdiensten maken gebruik van deze FinFisher software en de bijbehorende FinSpy spyware. FinSpy wordt door opsporings- en inlichtingendiensten gebruikt om internetgebruikers te bespioneren.

De software is aangekocht omdat de spyware die door de Duitse overheid zelf wordt ontwikkeld pas in 2014 gereed zal zijn. De door de Duitse overheid aangekochte software is speciaal aangepast zodat deze voldoet aan de Duitse wetgeving.

Eerder werd deze Duitse spionagesoftware al wereldwijd aangetroffen door beveiligingsonderzoekers.

Tot grote onvrede van de ontwikkelaars van Mozilla, doet FinSpy zich voor als de populaire open source browser Mozilla Firefox. Mozilla heeft het BKA al gesommeerd hiermee te stoppen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief