Syrië blokkeert internetverkeer 19,5 uur lang

Het lijkt erop dat de overheid van Syrië het internetverkeer 19,5 uur lang heeft geblokkeerd. Syrische IP-adressen waren vanuit de rest van de wereld niet meer bereikbaar. Het is niet duidelijk of het internetverkeer binnen Syrië wel beschikbaar was, of dat alleen het verkeer met andere landen werd tegengehouden.

Op dinsdagavond 7 mei zag OpenDNS een opvallende val in het dataverkeer vanuit Syrië. Ook Google en Akamai hebben deze gebeurtenis waargenomen. Het dataverkeer rond 19:00 uur op dinsdag plotseling drastisch af tot vrijwel nul. Ruim 19,5 uur later was de verbinding ineens weer beschikbaar.

De autoriteiten uit Syrië laten via de staatsomroep weten dat falende glasvezelverbindingen de blackout veroorzaakten. Hierbij wordt gesuggereerd dat rebellen deze kabels beschadigd zouden hebben. Volgens David Belson van Akamai was de netwerk connectiviteit via de diepzeekabels naar Syrië echter normaal.

Tijdens de blackout waren alle IP-adressen uit Syrië niet meer te vinden via het Border Gateway Protocol (BGP). Door middel van BGP communiceren routers op het internet over de routes die dataverkeer kunnen volgen naar een bepaald IP-adres. Wanneer een IP-adres onbereikbaar is verdwijnen de routes uit de informatie die door BGP wordt gedeeld. Indien er helemaal geen route naar een IP-adres overblijft, wordt de achterliggende server onbereikbaar.

Vorig jaar op 29 november 2012 rond 10:30 uur, detecteerde Akamai ook al een internetblokkade door Syrië.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief