Duitse overheid: vergrendel thuis je computer

Het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) adviseert thuiswerkers om hun computer te vergrendelen. De organisatie is onderdeel van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Thuiswerkers dienen er volgens het BSI voor te zorgen dat onbevoegden niet zomaar toegang tot vertrouwelijke bedrijfsgegevens kunnen krijgen. Wanneer iemand zijn computer onbeheerd achterlaat, is het belangrijk om ramen te sluiten, deuren op slot te doen en het systeem te vergrendelen.

Thuiswerkplek dient net zo veilig te zijn als kantoorplek

Het BSI wijst ook op de thuiswerkplek zelf, die immers toegankelijk is voor bezoekers of familieleden. De thuiswerkplek dient net zo veilig te zijn als kantoorplek. “Als algemene regel moet ervoor worden gezorgd dat ongeautoriseerde personen nooit toegang tot de bedrijfsomgeving en -documenten kunnen krijgen”, stelt de overheidsorganisatie. Het BSI adviseert ook het gebruik van goede afsluitbare bureaus, sloten en het afschermen van informatie. “Elke medewerker moet zijn thuiswerkplek netjes opruimen en ervoor zorgen dat gevoelige informatie niet vrijelijk toegankelijk is.”

Autoriteit Persoonsgegevens

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft eveneens adviezen gegeven voor veilig thuiswerken op haar website. Ze wijst onder meer op de risico’s van cloud-, opslag- of e-maildiensten, zeker als deze gratis zijn. De aanbieder zou deze gegevens aan derden kunnen verkopen. Ook kan de beveiliging van gratis diensten tekortschieten, waardoor criminelen erop kunnen inbreken. Verder wijst de AP er onder meer op om, zoals altijd, voorzichtig te zijn met bijzondere persoonsgegevens.

Klik hier voor de aanbevelingen van het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI).

Klik hier voor de aanbevelingen van de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Aanmelden voor onze nieuwsbrief