NCSC: hoe u thuis veilig werkt

Behalve voorzorgsmaatregelen voor organisaties met thuiswerkers, heeft het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) ook voorzorgsmaatregelen voor de thuiswerkers zelf op zijn website gepubliceerd.

Door de coronacrisis werken meer mensen thuis dan voorheen. Het NCSC raadt thuiswerkers onderstaande voorzorgsmaatregelen aan.

Wat kunt u als thuiswerker doen?

  • Gebruik een vertrouwd en beveiligd (wifi)netwerk.
  • Houd rekening met een langere reactiesnelheid vanwege capaciteitsproblemen. Hierdoor kunnen applicaties trager werken.
  • Wees alert op phishingmails en valse e-mails over het coronavirus. Criminelen maken misbruik van de huidige pandemie. Zij sturen phishingmails of verspreiden malware. Als u een malafide e-mail heeft ontvangen, kunt u dit het beste melden bij uw beheerorganisatie. Ga niet in op de phishingmail.
  • Voor alle mails van een onbekende afzender geldt: klik niet op links en open geen bijlagen. Vul ook geen gegevens in bij e-mailberichten die u niet verwacht of die van een onbekende afkomstig zijn.
  • Volg de organisatierichtlijnen van de betreffende informatiebeveiliging. Ga bewust om met informatie thuis. Hetzelfde geldt voor wat u bespreekt in berichtenapps en tijdens videoconferences.
  • Volg de richtlijnen van de organisatie aangaande het gebruik van hard- en software. Hierbij kunt u denken aan het gebruik van privé- en randapparatuur en het installeren van applicaties. De malafide app ‘COVID19 Tracker’ installeert bijvoorbeeld de ransomware CovidLock op apparatuur die draait op het Android-besturingssysteem.

Klik hier voor het nieuwsbericht van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Ga voor informatie over het coronavirus (COVID-19) naar de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Aanmelden voor onze nieuwsbrief