Duitse parlementsleden bepleiten reorganisatie IT-dienst

Meerdere leden van de Duitse Bondsdag willen dat het Duitse federale kantoor voor IT-beveiliging Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) op de schop wordt genomen. Aanleiding hiervoor is de hack waarna privégegevens van honderden Duitse politici online verschenen.

De Duitse arbeiderspartij SPD eist van minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer dat hij zijn verantwoording neemt, aldus Der Spiegel. Partijleden verlangen opheldering. Zij willen weten welke instanties vanaf welk moment van de hack op de hoogte waren, en wat zijn vervolgens al dan niet hebben ondernomen.

Irritatie onder Duitse politici

Eind vorig jaar  deelde een hacker privédata van honderden Duitse politici, celebraties, YouTube-persoonlijkheden, mediaorganisaties en journalisten. De hack kwam begin januari aan het licht. Het Duitse federale kantoor voor IT-beveiliging BSI veroorzaakte afgelopen dagen voor irritatie onder Duitse politici. Tegenover de pers liet de voorzitter van de beveiligingsdienst weten dat het BSI “vroeg in december al met individuele parlementsleden” over hacks heeft gesproken. Het kantoor van de Bondskanselier en de Duitse recherchedienst BKA werden echter pas in de nacht van vrijdag geïnformeerd over de omvangrijke hack.

Belangrijkste interne veiligheidstaken

Bondsdag-vicevoorzitter Thomas Oppermann benadrukt dat minister Seehofer zich moet realiseren dat het BSI een van de belangrijkste interne veiligheidstaken beheert. “Het is schandalig dat gestolen gegevens dagenlang op het net worden gepresenteerd en de bevoegde autoriteit niets doet om de slachtoffers te informeren en te beschermen,” aldus de Bondsdag-vicevoorzitter. Voorzitter van de linkse parlementsfractie Dieter Bartsch bepleit een reorganisatie van het Duitse federale kantoor voor IT-beveiliging BSI.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief