Booking.com waarschuwt voor datalek externe partij

Booking.com heeft gewaarschuwd voor een potentieel datalek. Waar het precies om gaat, heeft het online reisbureau niet bekendgemaakt. Wel heeft het bedrijf aangegeven dat het mogelijke datalek bij een externe partij plaatsvond.

Booking.com heeft het nieuws op 1 januari bekendgemaakt via een mail aan de redactie van Data News.

Routinecheck

“Tijdens een routinecheck van onze beveiliging ontdekten we dat uw accountgegevens mogelijk openbaar zijn geworden na een datalek bij websites of diensten die niet aan Booking.com gerelateerd zijn,” is te lezen in de e-mail afkomstig van Booking.com. Verder staat in deze mail dat het reisbureau uit voorzorg het wachtwoord wijzigt.

Navraag

Data News deed navraag bij Booking.com over het voorval. De redactie wilde weten om welke externe partij het gaat, om hoeveel gebruikers en welke gegevens. Booking.com herhaalde vervolgens dat hun systemen niet zijn gecompromitteerd, noch de accounts van klanten. Verder wees het bedrijf erop dat wanneer bij een routinecheck potentiële problemen worden geconstateerd, accounts uit voorzorg worden vergrendeld en het wachtwoord opnieuw wordt ingesteld. Booking.com gaf aan vooralsnog geen exacte informatie te kunnen geven.

Reactie Booking.com (update – 7 januari 2019)

Booking.com heeft naar aanleiding van dit artikel de volgende reactie gegeven aan Informatiebeveiliging Nederland:

Wij kunnen bevestigen dat er absoluut geen inbreuk is gemaakt op de systemen van Booking.com en dat er geen klantaccounts zijn gecompromitteerd. Als onderdeel van de robuuste veiligheidsmaatregelen die wij hebben geïmplementeerd en onze toewijding om de gegevens van onze klanten te beschermen, blokkeren we als een routineuze preventieve maatregel proactief het account indien wij zien dat inlogreferenties potentieel zijn aangetast in verband met gegevensinbreuken via andere bedrijven. Wij waarschuwen de klant en verzoeken dat ze hun wachtwoord opnieuw instellen om weer toegang te krijgen. Als klanten ooit vragen hebben over hun accounts of vreemde activiteiten opmerken, is ons klantenserviceteam 24/7 beschikbaar om verder te helpen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief