Duizenden jongeren betrapt op cybercrime

9456 Nederlandse jongeren zijn recentelijk verleid tot het plegen van een cybercrime. Dit gebeurde tijdens een bewustwordingscampagne van de politie.

De jongeren werden door vlogster Marije Zuurveld, gameplatform IGN en de site Scholieren.com aangespoord om bijvoorbeeld in te breken op Instagram-accounts. Toen ze op de link klikten om te hacken, belandden ze echter op een website van de politie.

Niet van bewust

De politie wil jongeren bewust maken van de gevaren en gevolgen van cybercrime. Van de 9456 scholieren die daadwerkelijk iets illegaals wilden doen, was ruim een derde zich er niet van bewust dat het strafbaar was. Behalve Instagram-accounts hacken, stonden jongeren op het punt om virtueel geld in de game Fortnite buit te maken en de elektronische leeromgeving (ELO) van hun school plat te leggen.

Pakkans

Uit een onderzoek dat eerder was uitgevoerd in opdracht van Safer Internet Centre Nederland, kwamen soortgelijke bevindingen naar voren. Een op de zes jongeren tussen de 12 en de 17 jaar bleek ooit een cyberdelict gepleegd te hebben. Onder de 16- tot 17-jarigen bedroeg dit percentage 33%. “Uit dit onderzoek blijkt ook dat de meeste jongeren weten dat hacken strafbaar is, maar de drang om te kijken of iets lukt, wint het op dat moment. En hoe groot is de kans dat je gepakt wordt?” aldus Marjolijn Bonthuis van Safer Internet Centre Nederland.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief