E-mails defensie niet beveiligd

De Nederlandse krijgsmacht verzendt e-mails al jarenlang onversleuteld. Dit ondanks inspanningen van technici binnen defensie om STARTTLS ingevoerd te krijgen: een methode om veilig te e-mailen.

Arie Jan de Waard, vice-admiraal en directeur Defensie Materieel Organisatie (DMO), vindt het ontbreken van deze beveiliging echter “geen risico“. Naar zijn zeggen wordt de krijgsmacht getraind om geen gevoelige data via e-mail te verzenden.

Gevoelige informatie

“Het e-mailverkeer binnen Defensie en met andere ministeries verloopt niet via het internet,” voegt een woordvoerder van Defensie hieraan toe. Voor e-mails met gevoelige informatie zou gebruik worden gemaakt van een veilige toepassing die eveneens niet via het internet verloopt. Wat voor toepassing dat is, heeft Defensie niet duidelijk gemaakt. Militairen vinden het niet-versleuteld verzenden van e-mails echter wel een risico.

Slagkracht van Defensie

“Er wordt ontzettend veel via e-mail gecommuniceerd, en juist die massa aan informatie kan voor een andere overheid heel interessant zijn,” aldus een militair van de Koninklijke Luchtmacht. Volgens een technisch militair geeft de informatie in de onbeveiligde e-mail een goed beeld van de slagkracht en staat van Defensie: “We e-mailen onder andere afleverschema’s, planningen, problemen en uitdagingen rondom de invoering van wapensystemen, maar ook loonstroken en commercieel vertrouwelijke stukken als offertes en contracten.” Tegenover RTL Nieuws heeft Defensie recentelijk gezegd dat het begin volgend jaar zijn e-mail gaat beveiligen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief