EC: fabrikanten aansprakelijk maken voor schade door kunstmatige intelligentie

De Europese Commissie heeft recentelijk twee voorstellen gepresenteerd die fabrikanten aansprakelijk maken voor schade veroorzaakt door kunstmatige intelligentie (AI), gebrekkige updates of het niet verhelpen van beveiligingslekken in hun producten.

Zelfrijdende auto’s

“Om rekening te houden met het feit dat software-updates en -upgrades, alsmede digitale diensten van invloed op de productveiligheid kunnen zijn, zal het nu tevens mogelijk zijn schadevergoeding te vorderen wanneer deze updates, upgrades en diensten gebreken vertonen en schade veroorzaken”, is te lezen in de uitleg van de voorgestelde richtlijn. Tevens zullen er duidelijkere regels worden opgesteld aangaande aansprakelijkheid bij schade of letsel bij de toepassing van kunstmatige intelligentie. Een voorbeeld hiervan zijn zelfrijdende auto’s.

Veiligheid van de gebruiker

“We moeten enerzijds ruimte geven aan het enorme potentieel van nieuwe technologie├źn. Maar tegelijk moeten we altijd zorgen voor de veiligheid van de gebruiker”, licht Eurocommissaris Didier Reynders (Justitie) toe. “Het gebruik van drones of bezorgdiensten met behulp van kunstmatige intelligentie werkt alleen als de consument zich veilig en beschermd voelt. Daarom stellen we voor ons juridische kader geschikt te maken voor de digitale overgang.”

Civielrechtelijke aansprakelijkheid

“Met het voorstel over civielrechtelijke aansprakelijkheid op het gebied van AI bieden we de consument instrumenten om verhaal te halen in geval zij schade ondervinden als gevolg van AI, zodat zij hetzelfde beschermingsniveau genieten als bij traditionele technologie├źn en we zorgen voor rechtszekerheid op onze interne markt”, stelt Vera Jourova, vicevoorzitter voor Waarden en Transparantie. Het voorstel wordt voorgelegd aan het Europees Parlement en de Europese Raad.

Klik hier voor de voorstellen van de Europese Commissie.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief