Tweede Kamer stemt in met Wet elektronische gegevensuitwisseling zorg

De Tweede Kamer heeft afgelopen 27 september unaniem ingestemd met het wetsvoorstel aangaande de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens. Het betreft de Wet elektronische gegevensuitwisseling zorg (Wegiz).

Fax of cd-roms

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) diende het wetsvoorstel in 2021 in. De Wegiz verplicht zorgaanbieders om patiëntgegevens elektronisch te delen. Hiermee komt er een eind aan het verzenden van gegevens van patiënten via de fax of cd-roms. De wet verplicht ook dat systemen met elkaar kunnen communiceren, bijvoorbeeld elektronische cliëntdossiers.

Meest actuele gegevens

De nieuwe wet heeft als doel om gegevens gemakkelijker met patiënten mee te laten gaan van de ene naar de andere zorgaanbieder. De verwachting is dat er minder fouten worden gemaakt als zorgaanbieders over de meest actuele informatie van de patiënt beschikken. Een ander voordeel is dat zorginstellingen onderzoeken niet hoeven te herhalen, omdat ze al over de juiste gegevens beschikken.

Privacy en investeringen

Bij de introductie van het wetsvoorstel waren er zorgen aangaande de privacy van patiënten. Een ander punt van zorg was de investering die zorgaanbieders zouden moeten doen. Nu de Tweede Kamer het wetsvoorstel heeft aangenomen, buigt de Eerste Kamer zich over de Wegiz.

Klik hier voor het nieuwsbericht van het ministerie van VWS.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief