EDPS: digitaal betalen risico voor privacy

Digitale betaalmethodes komen steeds meer in de plaats van contant geld. Dat heeft consequenties voor de privacy van burgers. Daarvoor waarschuwt de Europese privacytoezichthouder EDPS.

Mede vanwege de coronapandemie zijn er meer nieuwe contactloze betaalmethodes. Daarbij gaat het onder meer om smartphones, QR-codes en NFC voor betalingen.

Traceerbaarheid

Digitale betaalmethodes zijn in hoge mate afhankelijk van gegevensverwerking. De betrokkenheid van verschillende partijen bij het verwerken van digitale betalingen kan allerlei consequenties hebben voor de gegevensbescherming, stelt de EDPS. “Vanwege de manier waarop kaartgebaseerde betalingen werken, is traceerbaarheid inherent waardoor datasubjecten aan allerlei risico’s worden blootgesteld.”

Persoonsgegevens

Met transacties die bij digitale betaalmethodes worden vastgelegd, kunnen allerlei persoonsgegevens worden achterhaald. Voorbeelden zijn de etnische afkomst, politieke opvattingen, religieuze of filosofische geloofsovertuigingen, vakbondslidmaatschap, gezondheidsgegevens en seksuele oriĆ«ntatie. “Het volgen van iemands betalingen kan het leven van de consument in groot detail beschrijven”, aldus de EDPS.

Klik hier voor het bericht van de EDPS.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief