NCSC Trendlijst: overzicht verwachtingen cybersecurity

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft een lijst met trends en verwachtingen op het gebied van cybersecurity ter beschikking gesteld.

Bedrijven en instellingen kunnen dit interactieve instrument gebruiken om zich voor te bereiden op toekomstige ontwikkelingen.

Cyberkompas

De NCSC Trendlijst is de opvolger van het Cyberkompas dat in 2019 werd gepubliceerd. Net als het kompas geeft de Trendlijst een overzicht van de uitdagingen en ontwikkelingen voor de komende jaren. De Trendlijst maakt onderscheid tussen ICT-afhankelijkheden, dreigingen en weerbaarheid. Voor elke trend en verwachting wordt het moment van doorbraak aangegeven alsook de verwachte relevantie. Het betreft onder meer de evolutie van ransomware, de digitale identiteit voor EU-burgers, robotisering, deepfakes, gedistribueerd werken, smart grids en de groei van het aantal autonome systemen.

Inzicht en bewustwording

Voor het aankomende jaar zijn volgens het NCSC vooral de volgende trends relevant: het beveiligen van internetbackbones met Resource PKI, een groter bewustzijn van digitale risico’s bij organisaties, tekorten aan bouwstenen voor cybersecurity door de grondstoffencrisis en de ontwikkeling van ‘eigen’ internetten door landen en andere partijen. “Dit interactieve instrument creëert inzicht en bewustwording. Bovendien is de tool bedoeld om organisaties te helpen met strategievorming op het gebied van cybersecurity”, aldus het NCSC.

Klik hier voor de NCSC Trendlijst 2021.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief