Eén nationale cybersecurity-organisatie vanaf 2026

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), het Digital Trust Center (DTC) en het Computer Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners (CSIRT-DSP) worden vanaf 1 januari 2026 samengevoegd.

Cyberaanvallen

“Cybercriminelen en vijandige staten worden steeds slimmer en effectiever in het digitaal stelen van geld en informatie of het saboteren van organisaties en processen die belangrijk zijn voor onze samenleving. Daarom moeten we onze kennis en kunde samenvoegen om te zorgen dat we deze kwaadwillenden een stap voorblijven,” licht minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid toe. Zij wordt eigenaar van de nieuwe nationale cybersecurity-organisatie. “De vernieuwde organisatie wordt gefundeerd op de sterke eigenschappen van de huidige organisaties.”

Digitale weerbaarheid

Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat vervult samen met minister Yeşilgöz de rol van opdrachtgever. “Het belang van digitale weerbaarheid voor onze maatschappij en economie neemt steeds verder toe. Digitale apparaten en systemen bieden economische kansen en consumentengemak, maar maken ons ook kwetsbaar. We verhogen daarom de wettelijke cybereisen aan apparaten en diensten zelf. Maar investeren ook in kennisdeling en expertise bij grootschalige incidenten. Dat werkt het beste met één overheidsloket waar organisaties en ondernemingen ondersteuning kunnen krijgen,” aldus Adriaansens.

Klik hier voor het bericht op de website van de Rijksoverheid.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief