AVG-benadering Meta voor tonen gerichte advertenties illegaal

Meta kan zich niet beroepen op een gerechtvaardigd belang om gerichte advertenties te tonen aan gebruikers, zonder dat zij hiervoor expliciet toestemming hebben gegeven. Dat concludeert privacyorganisatie noyb op basis van een uitspraak van het Europees Hof van Justitie.

AVG

Meta trachtte toestemming te krijgen om gebruikers te tracken en gerichte advertenties te tonen met het argument dat advertenties onderdeel zijn van de dienst die het levert. Deze wijziging voerde het bedrijf op 25 mei 2018 in, toen de AVG in werking trad. Gebruikers die akkoord gingen met de algemene voorwaarden, stemden automatisch in met het gebruik van hun persoonsgegevens voor het tonen van gerichte advertenties.

Europees Hof

Eerder dit jaar verwierpen de Europese privacytoezichthouders deze contractuele noodzakelijkheid. Meta volhardde daarop in zijn standpunt dat het een gerechtvaardigd belang heeft om gericht advertenties te laten zien. Het Europees Hof oordeelde daarentegen dat er een gerechtvaardigd belang kan bestaan, bijvoorbeeld voor veiligheidsredenen. Echter, er is geen gerechtvaardigd belang voor het tonen van advertenties boven de rechten van gebruikers. Het is alleen toegestaan om gerichte advertenties te laten zien na nadrukkelijke toestemming van de gebruiker, concludeert noyb.

Klik hier voor het bericht van noyb.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief