EFF: Verborgen watermerk in kleurenlaserprinters ondermijnt privacy

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF heeft haar ongenoegen laten blijken over het verborgen watermerk dat kleurenlaserprinters op prints aanbrengen. Volgens de burgerrechtenbeweging is het hierdoor moeilijker om anoniem documenten te publiceren.

De commotie is ontstaan nadat afgelopen weekend in de Verenigde Staten een vrouw door de FBI is gearresteerd, omdat ze een confidentieel NSA-rapport geprint en gemaild zou hebben naar het online tijdschrift The Intercept.

Onzichtbare gele stippen
Volgens beveiligingsexpert Robert Graham kwam de FBI de vrouw op het spoor, doordat de inlichtingendienst het watermerk van de printer kon achterhalen: “Het probleem met de meeste nieuwe printers is dat ze bijna onzichtbare gele stippen printen die bijhouden wanneer en waar documenten zijn geprint. Omdat de NSA alle printjobs op de printers monitort, kan dit worden gebruikt om uit te zoeken wie het document heeft geprint.”

Ondermijning van privacy en anonieme meningsuiting

De trackingtechnologie in kleurenlaserprinters bestaat volgens de EFF al meer dan tien jaar. Het zou een geheime overeenkomst zijn tussen overheden en producenten van printers. Deze techniek bemoeilijkt het anoniem publiceren van documenten. “Deze technologie is één manier waarop de overheid de industrie in het geheim onder druk heeft gezet om producten aan te passen die privacy en anonieme meningsuiting ondermijnen. Hierdoor zou iedereen zich moeten afvragen wat de overheid nog meer doet om in het geheim privacy en meningsuiting te ondermijnen,” aldus de EFF.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief