Politie waarschuwt voor wetteloze omgeving door cybercrime

De versleuteling van gegevens op smartphones en internet in combinatie met de functionaliteiten van het Tor-netwerk maken het cybercriminelen steeds gemakkelijker. Dat is te lezen in het Nationaal dreigingsbeeld 2017 dat onlangs is gepubliceerd.

De politie schrijft in het rapport dat deze ontwikkelingen leiden tot “een omgeving die in zekere zin ‘wetteloos’ is”. Het zou voor kwaadwillenden steeds gemakkelijker worden om cybermisdaden te begaan.

End-to-end-encryptie
Encryptie en het Tor-netwerk maken het voor criminelen eenvoudig om strafbaar materiaal te delen. Het verzamelen van bewijsmateriaal tegen hen noemt de politie zelfs onmogelijk vanwege het gebruik van end-to-end-encryptie. Het zou vrij eenvoudig zijn om op grote schaal criminele daden te begaan met kant-en-klare softwarepakketten: “Geavanceerde digitale mogelijkheden zijn voor iedereen toegankelijk en te gebruiken zonder veel voorkennis,” aldus het rapport.

Handhaving en opsporing
Daardoor begeven zich ook nieuwe mensen op de markt van cybercrime: “Het gaat om individuen die communiceren via het internet en crimineel actief zijn zonder de deur uit te hoeven.” De politie voorziet een andere aanpak om cybercrime te gaan bestrijden: “Het is onvermijdelijk dat dit – meer nog dan nu al het geval is – consequenties zal hebben voor de manier waarop handhaving en opsporing gestalte krijgen.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief