EFF: Wijzig privacyinstellingen Facebook

De Electronic Frontier Foundation (EFF) adviseert gebruikers van Facebook om de privacyinstellingen van hun profiel te wijzigen. De aanleiding voor dit advies is de schendig van privacy op grote schaal door de socialnetwerksite, aldus de Amerikaanse beweging voor burgerrechten in cyberspace.

Onlangs kwam wereldwijd in het nieuws dat met behulp van een onderzoeks-app data van ruim 51 miljoen Facebook-gebruikers werden vergaard. Deze gegevens zouden later zijn ingezet voor politieke doelen, waaronder de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

This is your digital life

Het gaat om de app met een online quiz genaamd ‘This is your digital life’. Deze app vergaarde de gegevens via het Platform-API van Facebook. Deze Application Programming Interface zorgt voor een integratie van Facebook met apps, websites en games. Het stelt Facebook-gebruikers ook in staat om met hun Facebook-account in te loggen op andere websites.

Gebruikers beschermen

Gebruikers van Facebook kunnen deze optie echter uitschakelen, zodat er geen data meer meegenomen worden via de Platform-API. Tevens worden dan alle Facebook-apps uitgeschakeld en kunnen gebruikers elders niet meer inloggen met hun Facebook-account. “Techbedrijven kunnen en zouden meer moeten doen om gebruikers te beschermen, waaronder gebruikers veel meer controle geven over hoe hun data wordt verzameld en gebruikt,” luidt het standpunt van de EFF. “Natuurlijk kun je Facebook helemaal verlaten, maar voor veel mensen is dat geen haalbare oplossing.” De EFF raadt gebruikers tevens aan om hun privacyinstellingen op het socialnetwerksite zorgvuldig na te lopen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief