Kiesraad: donderdag 29 maart definitieve uitslag referendum sleepwet (Wiv)

Op donderdag 29 maart om 11:00 uur zal de Kiesraad de officiële uitslag van het referendum over de sleepwet bekendmaken. Vanmiddag, toen 94% van de stemmen waren geteld, waren de tegenstanders van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) aan de winnende hand.

Tegen de wet zijn momenteel 48,7% van de mensen die aan het referendum hebben deelgenomen. Dat is iets meer dan de voorstanders die 47,3% behaalden. 4% van de kiezers stemde blanco.

Meerderheid?

De opkomst voor dit raadgevend referendum was 51,5%. De drempel ligt op 30% en is daarmee dus ruimschoots gehaald. Sommige mensen vroegen zich af of er überhaupt sprake is van een meerderheid, als blijkt dat zowel de voor- als tegenstanders minder dan 50% van de stemmen halen. De Kiesraad heeft inmiddels aangegeven dat dat niet uitmaakt.

Heroverwegingsproces

Mocht inderdaad blijken dat de tegenstanders het referendum hebben gewonnen, dan zal het kabinet de regels volgen. “De wet op het raadplegend referendum verplicht ons dan om opnieuw naar die wet te kijken, dus dat gaan we dan doen,” zei premier Rutte. Of dat betekent dat de regering de wet zal wijzigen, wilde hij vooralsnog niet zeggen. “Als voorzitter van de ministerraad is het mijn taak om het heroverwegingsproces in goede banen te leiden en dat begint niet met posities innemen,” aldus de minister-president.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief