Energieverbruik Nederlandse huishoudens voor iedereen toegankelijk

Het energieverbruik van alle Nederlandse huishoudens was via de website van energiemaatschappij OM in te zien. Daarvoor was alleen een postcode en huisnummer nodig. Het datalek werd ontdekt door Bram Talman die OM hierover informeerde.

Het lek is inmiddels gerepareerd maar OM heeft geen reactie gegeven op het incident. De gegevens over het verbruik van gas en elektriciteit worden bewaard in een centrale database van brancheorganisatie Netbeheer Nederland.

Netbeheer
Netbeheer Nederland heeft toegezegd de beveiliging van de database aan te scherpen om te voorkomen dat gegevens massaal zijn op te vragen. Netbeheer Nederland stimuleert de samenwerking tussen netbeheerders en behartigt hun belangen. De netbeheerders zijn verantwoordelijk voor het beheren van de fysieke netinfrastructuur en faciliteren het functioneren van de markt.

Diefstal
Het is niet het eerste incident met de centrale database van de brancheorganisatie. Vorig jaar ontvreemde een medewerker van een, niet nader genoemde, energieleverancier data van twee miljoen huishoudens. Wel is bekend dat de energieleverancier sindsdien geen toegang meer heeft tot de centrale database. De medewerker die de diefstal pleegde, zou ook niet meer werkzaam zijn bij het bedrijf.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief