EPDS: Privacyschild-verdrag EU-VS niet robuust genoeg

Giovanni Buttarelli, EPDS, heeft zich negatief uitgelaten over het nieuwe privacyverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Buttarelli vindt dat het Privacyschild-verdrag “significant verbeterd” moet worden. Het nieuwe verdrag zou in juni in werking treden.

Privacy Shield zou de eerdere Safe Harbor-deal tussen de EU en de VS gaan vervangen. Safe Harbor is in oktober 2015 door het Europees Hof van Justitie ongeldig verklaard: de privacy van Europeanen in de VS zou op basis van dit verdrag niet genoeg beschermd worden.

Artikel 29-werkgroep
In een verklaring schrijft de Europese Databeschermingssupervisor Buttarelli: “Ik waardeer de moeite die gedaan is om met een opvolger voor Safe Harbor te komen, maar Privacy Shield in deze vorm is niet robuust genoeg om toekomstige juridische procedures te kunnen doorstaan.”. In een eerder stadium lieten Europese privacywaakhonden, verenigd in de Artikel 29-werkgroep, zich ook al negatief uit over het nieuwe verdrag.

Massasurveillance

Jacob Kohnstamm, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens in Nederland, maakt zich vooral zorgen over massasurveillance: “We zijn er nog niet van overtuigd dat Europese gegevens niet zullen worden gebruikt bij het grootschalig en ongericht verzamelen van gegevens. Het Europees Hof heeft daar vorig jaar heldere uitspraken over gedaan, maar de Amerikanen kunnen nog altijd niet garanderen dat dat niet kan worden voorkomen.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief