Ernstige beveiligingslekken bij Kadaster

Het Kadaster heeft te maken met ernstige beveiligingslekken. Kwaadwillenden zouden hierdoor informatie kunnen wijzigen. Het Financieele Dagblad heeft dit bekendgemaakt, nadat deze krant interne documenten van de directie van het Kadaster in handen had gekregen. Volgens een woordvoerder van het Kadaster zijn de documenten authentiek.

Volgens de informatie van het Financieele Dagblad kunnen onbevoegden ongeautoriseerde toegang tot de computersystemen van het Kadaster krijgen. Hiertoe behoren databases met registraties van onroerendgoedbezit, hypothecaire onderpanden en beslagen.

Groot risico
Het is niet uitgesloten dat de ICT-afdeling van het Kadaster niet voldoet aan de internationale norm voor informatiebeveiliging. Daarmee voldoet het Kadaster ook niet aan de nieuwe wetgeving. De kwetsbaarheden zijn een groot risico vanwege de centrale positie op de onroerendgoedmarkt.

11.000 aanvallen per maand
Vorig jaar had het Kadaster te maken met 11.000 aanvallen per maand. Volgens de organisatie zijn de hackers bij deze pogingen er niet in geslaagd om in te breken in de systemen van de organisatie. Er vonden afgelopen jaren vijf datelekken plaats. Twee waren er zo ernstig dat ze gemeld moesten worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Aanmelden voor onze nieuwsbrief