ESET: Voedselvoorziening moet onderdeel vitale infrastructuur worden

Bedrijven die zich bezighouden met de voedselvoorziening in Nederland kunnen nu na een hack niet terecht voor hulp bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Daar moet verandering in komen, aldus Dave Maasland van IT-beveiligingsbedrijf ESET. Hij deed deze uitspraak naar aanleiding van de hack bij Bakker Logistiek. Hierdoor waren de schappen van de kaasafdeling van Albert Heijn afgelopen dagen leeg.

Voedselvoorziening

Het NCSC helpt vooralsnog alleen een selecte groep bedrijven die als vitale infrastructuur worden aangemerkt. Hiertoe behoren onder meer elektriciteitsvoorziening, internettoegang, drinkwater en het betalingsverkeer. De voedselvoorziening valt daar echter buiten.

Hoger op de agenda

Daar moet verandering in komen, vindt Dave Maasland van IT-beveiligingsbedrijf ESET in een reactie op de hack bij Bakker Logistiek. “Ik ben bang dat dit vaker gaat gebeuren”, licht hij toe. “Wat als meerdere partijen platgaan en niet alleen de kaas opraakt, maar ook brood, wc-papier, et cetera? Nu laten we bedrijven zelf aanmodderen en kunnen ze niet het NCSC bellen. Dat is niet verstandig. De voedselsector moet hoger op de agenda.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief