EU gaat met meer landen data van passagiers delen

De Europese Unie gaat met meer landen overeenkomsten sluiten voor het delen van passagiersgegevens. Demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid heeft de Tweede Kamer hier onlangs over geïnformeerd.

Passenger Name Records

De EU en Canada hadden al een overeenkomst gesloten over de doorgifte en verwerking van Passenger Name Records (PNR): reserverings- en check-in-gegevens waaronder naam- en adresgegevens, telefoonnummers, e-mailadressen, geboortedata, reisdata, ID-documentnummers, bestemmingen, medepassagiers en betaalgegevens.

Mexico en Japan

“De overeenkomst die nu met Canada is gesloten, past in de reeks aan PNR-overeenkomsten die de EU met derde landen heeft gesloten en gaat sluiten. Een toenemend aantal landen verzamelt immers PNR-gegevens van luchtvaartmaatschappijen”, licht Yesilgöz toe. De minister voegt eraan toe dat de Europese Commissie inmiddels gemachtigd is om PNR-overeenkomsten te sluiten met Mexico en Japan.

Ernstige criminaliteit en terrorisme

Tevens heeft Brussel afgelopen september het advies uitgebracht om de onderhandelingen met Noorwegen, IJsland en Zwitserland te openen. “Dit gebeurt naar verwachting op korte termijn”, zegt Yesilgöz. Ook zijn er afspraken gemaakt over het uitwisselen van PNR-gegevens met de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk. De bewindsvrouw zegt het gebruik van PNR-gegevens een “cruciaal instrument” te vinden in de strijd tegen ernstige criminaliteit en terrorisme.

Klik hier voor de kamerbrief van de minister van Justitie en Veiligheid.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief