Britse ICO vraagt Microsoft om opheldering over AI-functie die continu screenshots maakt

De Britse Information Commissioner Officer (ICO) onderzoekt of een nieuwe AI-feature van Microsoft aan de privacywetgeving voldoet. De toezichthouder heeft navraag gedaan naar de maatregelen die het techbedrijf neemt om de privacy van gebruikers te beschermen.

Recall

Het betreft Recall in een nieuwe serie pc’s genaamd Copilot+. Deze feature maakt voortdurend screenshots die lokaal worden bewaard. Gebruikers kunnen deze vervolgens doorzoeken. Microsoft zegt zelf geen toegang tot deze afbeeldingen te hebben en wijst erop dat het om een “optionele ervaring” gaat.

Privacynachtmerrie

“Dit kan een privacynachtmerrie worden”, stelt technoloog Kris Shrishak. “Het feit dat screenshots worden gemaakt tijdens het gebruik van het apparaat kan een chilling effect op mensen hebben.” Ook data-rechtenexpert Daniel Tozer is kritisch: “Microsoft heeft een rechtsgeldige basis nodig om de persoonlijke informatie van gebruikers op te slaan en opnieuw weer te geven.”

Gevoelige informatie

Een ander risico is dat iemand met toegang tot het systeem veel te weten kan komen over de activiteiten van de gebruiker. “Ik zou een computer met Recall niet gebruiken voor zaken die ik niet in het zicht van een buslading vreemden zou doen”, reageert Jen Caltrider van Mozilla. “Dat houdt in het inloggen op financiële accounts, het opzoeken van gevoelige gezondheidsinformatie, het stellen van gênante vragen of het zoeken naar informatie over blijf-van-mijn-lijfhuizen, fertiliteitsklinieken of immigratieadvocaten.”

Klik hier voor het bericht van de CIO.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief