EU-hof: Burger heeft recht om te weten wie over zijn persoonsgegevens beschikt

Elke Europese burger heeft het recht om te weten wie over zijn gegevens beschikt en met wie zijn persoonsgegevens worden gedeeld. Zo luidde het oordeel van het Europese Hof van Justitie afgelopen donderdag.

AVG

Aanleiding was een vraag van het hoogste gerechtshof van Oostenrijk over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). In dat land loopt een zaak van een burger tegen Österreichische Post. Hij wilde weten met wie het postbedrijf zijn persoonlijke gegevens had gedeeld. Het enige antwoord dat hij kreeg was dat deze “voor marketingdoelen” gebruikt zouden worden.

Niet concreet genoeg

Tijdens de rechtszaak zei het postbedrijf dat het de data van de man had doorgestuurd naar klanten, waaronder IT-bedrijven, aanbieders van mailinglijsten, liefdadigheidsorganisaties en politieke partijen. Het hof vond dat antwoord echter niet concreet genoeg. Als iemand wil weten met welke bedrijven en instanties zijn persoonsgegevens zijn gedeeld, dient deze persoon geïnformeerd te worden over de specifieke namen van de ontvangende partijen.

Marketingdoelen

Alleen als het verzoek om die informatie ongegrond of buitensporig is, of het onmogelijk is de ontvanger te identificeren, mag een bedrijf volgens het hof volstaan met de uitleg dat het delen van gegevens “voor marketingdoeleinden” wordt gebruikt.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief