EU-privacytoezichthouders niet akkoord met voorstel ePrivacy Verordening

De privacytoezichthouders van de Europese Unie, verenigd in in de European Data Protection Board (EDPB), zijn ontevreden met het voorstel voor de ePrivacy Verordening.

De toezichthouders hebben meerdere verbeterpunten naar voren gebracht, zoals het niet afzwakken van encryptie.

Aanvulling op AVG

De ePrivacy Verordening is een aanvulling op de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Deze aanvulling heeft specifiek betrekking op gegevensbescherming rond elektronische communicatie. De privacytoezichthouders vinden onder meer dat de ePrivacy Verordening cookiewalls moet verbieden. Data afkomstig van vertrouwelijke elektronische communicatie, waaronder WhatsApp-berichten, sms’jes en e-mails, mogen zonder toestemming alleen worden gebruikt voor noodzakelijke doelen.

Encryptie

Tevens vindt de EDPB dat het toezicht op het gebruik van persoonsgegevens binnen de ePrivacy Verordening volledig moet komen te liggen bij de toezichthouders van de AVG. In het huidige voorstel is dat in sommige gevallen verspreid over verschillende toezichthouders. De beschikbaarheid van sterke en vertrouwde encryptie vindt de EDPB een noodzaak in de moderne digitale wereld.

Gestandaardiseerd, sterk en effectief

“End-to-end encryptie, van afzender naar ontvanger, is ook de enige manier om de veiligheid van data die wordt verstuurd te garanderen. Elke mogelijke poging om encryptie te verzwakken, zelfs voor het doel van nationale veiligheid, zou die bescherming vanwege mogelijk onwettig gebruik uithollen. Encryptie moet gestandaardiseerd, sterk en effectief zijn”, stelt de EDPB. De tekst van de ePrivacy Verordening zal waarschijnlijk eind 2021 of begin 2022 definitief zijn.

Klik hier voor de verbeterpunten van de EDPB op het voorstel ePrivacy Verordening.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief