Nederlandse ID-kaart: vingerafdrukken in chip en BSN in QR-code

Uiterlijk 2 augustus zal de nieuwe Nederlandse identiteitskaart uitgegeven worden. Deze bevat twee vingerafdrukken van de houder. Het burgerservicenummer (BSN) is ook als QR-code aan de kaart toegevoegd.

Het BSN is verwijderd uit de machine readable zone op de voorkant, en uit de chip van de kaart. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) heeft dit bekendgemaakt in de meest recente uitgave van het online magazine IDee.

Versterking van de beveiliging

Reden voor de nieuwe identiteitskaart is de Europese verordening betreffende de versterking van de beveiliging van identiteitskaarten: verordening (EU) 2019/1157 van 20 juni 2019. Deze schrijft voor dat alle identiteitskaarten in de EU voorzien moeten zijn van twee vingerafdrukken van de houder. De vingerafdrukken zijn alleen opgeslagen op de chip van de ID-kaart. Zodra de kaart is uitgegeven, worden de vingerafdrukken gedeletet uit de aanvraagsystemen.

Geen database

“Er is geen database met alle vingerafdrukken. Burgers hoeven daardoor niet bang te zijn dat hun vingerafdruk wordt gebruikt bijvoorbeeld voor politieonderzoek naar onopgeloste misdaden”, aldus beleidsadviseur Arend-Jan Westerhuis van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens de verordening mogen de vingerafdrukken alleen worden gebruikt om te controleren of iemand bij het document hoort, of om te verifiëren of het een authentiek document betreft.

Klik hier voor de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens over de nieuwe ID-kaart.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief