EU: Vóór 2020 gezichtsscan van reizigers in databank

Van passagiers die buiten de EU wonen en naar Nederland of een ander Schengenland reizen, zullen de vingerafdrukken en een gezichtsscan worden bewaard. Het Europees Parlement heeft deze maatregel op 25 oktober aangenomen.

Hierdoor zal de identiteitscontrole volledig digitaal gaan verlopen. Stempels in een paspoort behoren dan tot het verleden. De persoonsgegevens van deze passagiers worden gedurende drie jaar opgenomen in een database bij het EULISA-agentschap in Estland.

Vrijheid, veiligheid en recht
Het EULISA-agentschap is het Europees Agentschap voor het operationele beheer van grootschalige IT-systemen op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht. Nationale opsporingsdiensten en Europol kunnen bij dit agentschap gegevens over reizen van mensen opvragen.

2020
EU-commissaris Dimitris Avramopoulos van migratie zegt dat deze volledig digitale manier van identiteitscontrole nog voor 2020 in werking kan treden. Het nieuwe systeem zal automatisch een melding geven, wanneer iemand langer verblijft in een land dan mag op grond van het afgegeven visum. Tevens dient de digitale identiteitscontrole om de wachttijden tijdens grenscontroles tegen te gaan, en malafide praktijken met identiteitsdocumenten terug te dringen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief