Europarlement kritisch over EU-US Data Privacy Framework

De Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (Libe) van het Europees Parlement heeft onlangs ingestemd met een kritische resolutie aangaande het EU-US Data Privacy Framework (DPF).

Europese Hof van Justitie

De resolutie acht het DPF onvoldoende om de gegevensbescherming van Europese burgers te waarborgen in de VS. Ook vermeldt de tekst het risico dat het Europese Hof van Justitie het DPF ongeldig zal verklaren. Het zogeheten EU-US Data Privacy Framework (DPF) zou de Safe Harbor- en Privacy Shield-afspraken moeten vervangen. Deze zijn eerder ongeldig verklaard door het Europese Hof.

Weinig waarborgen

Libe meldde de Europese Commissie in februari van dit jaar al dat het DPF te weinig waarborgen zou bevatten om EU-inwoners te beschermen tegen grootschalige vergaring van persoonsgegevens. Ook zou de tekst volgens Libe geen afspraken vermelden over onafhankelijke controlemechanismen voorafgaand aan datavergaring, noch hoelang gegevens bewaard mogen worden.

Doorgiftecontract

Sinds het Privacy Shield niet meer geldig is, is het voor organisaties alleen nog mogelijk om persoonsgegevens vanuit de EU naar de VS te exporteren via een doorgiftecontract. Tevens zijn er aanvullende maatregelen nodig om te garanderen dat die persoonsgegevens veilig zijn. De beslissing over de invoering van DPF ligt bij de Europese Commissie en de Europese Raad.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief