Europarlement wil Safe Harbor-verdrag met VS opschorten

Het Europees Parlement wil verschillende overeenkomsten voor samenwerking met de VS opschorten naar aanleiding van de massaspionage door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Volgens het Parlement hebben de Verenigde Staten hiermee grondrechten van Europese burgers geschonden.

Safe Harbor-verdrag
De commissie ‘burgerlijke vrijheden’ heeft een half jaar lang onderzoek gedaan naar deze spionage. Het Parlement roept de Europese Commissie op om het Safe Harbor-verdrag met de VS op te schorten. In dit verdrag is de opslag van privacygevoelige gegevens van Europese burgers door Amerikaanse bedrijven geregeld. Volgens het Parlement is het huidige verdrag onvoldoende en wordt het niet goed nageleefd.

Gegevensuitwisseling voor anti-terrorisme
Daarnaast willen de Europarlementariƫrs data-uitwisseling met de VS als onderdeel van het Amerikaanse anti-terrorismeprogramma opschorten. Zij waarschuwden ook dat een nieuw vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU in het geding kan komen als er geen verandering komt in de Amerikaanse spionagepraktijken.

Nieuw voorstel voor databescherming
Afgelopen woensdag stemde het Europarlement voor een hervorming van de wetten rond databescherming binnen de Europese Unie. Het Parlement vindt dat de huidige wet die uit 1995 stamt, moet worden herzien vanwege het verzamelen van grote hoeveelheden data door Amerikaanse bedrijven zoals Google en Facebook.

In het nieuwe voorstel staat dat het verzamelen van persoonsgegevens alleen mag met de uitdrukkelijke toestemming van de gebruiker. Ook krijgen gebruikers het recht om van bedrijven te eisen dat hun persoonsgegevens weer worden verwijderd. Bedrijven die zich niet aan de nieuwe regels houden kunnen boetes krijgen die oplopen tot 5 procent van hun jaaromzet of 100 miljoen.

Ter goedkeuring
Het voorstel ligt nu bij de Raad van Ministers ter goedkeuring. Verschillende lidstaten, waaronder Duitsland, willen het voorstel echter niet in de huidige vorm aannemen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief