Europees Parlement akkoord met Digital Services Act

Het Europees Parlement heeft de Digital Services Act (DSA) goedgekeurd. Deze wet moet onder meer illegale content en desinformatie aanpakken.

Ook moeten er meer mogelijkheden komen voor trackingvrije advertenties. Een voorstel om gerichte advertenties volledig te verbieden, werd verworpen.

Illegale content

De Digital Services Act (DSA) schrijft voor dat illegale content, diensten en producten sneller offline worden gehaald met behulp van betere samenwerking met opsporingsautoriteiten en factcheckers. Platforms zullen ook veel transparanter moeten worden. Gebruikers dienen informatie te krijgen over de algoritmes die hun tijdlijn bepalen en welke partij er heeft betaald voor de specifieke advertenties.

Tracking Free Ads Coalition

Ook werd een amendement aangenomen van de Tracking Free Ads Coalition. De groep zet zich in voor trackingvrije advertenties op internet. Deze coalitie bestaat uit negentien Europarlementariërs die het gebruik van persoonlijke gegevens voor advertentiediensten wil reguleren. Bits of Freedom, Freedom Internet, de Europese burgerrechtenorganisatie EDRi en nog tweeëntwintig andere organisaties ondersteunen de coalitie.

Gerichte advertenties

In het amendement staat onder meer dat de tekst waarin gebruikers om toestemming wordt gevraagd voor gerichte advertenties, duidelijk moet zijn. Er dient in uitgelegd te worden hoe gegevens van gebruikers worden aangewend. Toestemming weigeren moet net zo eenvoudig worden, als het geven ervan. Gebruikers die geen toestemming (meer) geven, dienen andere mogelijkheden te krijgen om de betreffende website te gebruiken, waaronder de optie van trackingvrije advertenties.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief