Ruim 1 miljard euro boetes in 2021 wegens schending GDPR/AVG

Europese landen hebben in 2021 bijna 1,1 miljard euro aan privacyboetes uitgedeeld. Dat blijkt uit een inventarisatie van advocatenkantoor DLA Piper.

Amazon

De hoogste boete werd opgelegd in Luxemburg. De privacytoezichthouder aldaar, CNPD, gaf Amazon een boete van 746 miljoen euro. Het Amerikaanse bedrijf verwerkte persoonlijke gegevens van klanten in een manier die in strijd was met de Europese wetgeving, aldus de CNPD. De op een na hoogste boete werd uitgedeeld in Ierland. Het betrof WhatsApp die volgens de datatoezichthouder van dat land onvoldoende transparant is geweest over welke persoonsgegevens het uitwisselt met andere Facebook-bedrijven.

Locatefamily.com

In Nederland deelde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een boete van 525.000 euro uit aan Locatefamily.com. Dit is een website waarmee mensen naar contactgegevens van anderen kunnen zoeken. Volgens de AP stonden op de website ook gegevens van mensen die daar niet van op de hoogte waren. Het UWV kreeg een boete van 450.000 euro wegens een datalek waarbij de persoonsgegevens van vijftienduizend mensen op straat belandden. Ook Transavia kreeg een boete vanwege een slechte beveiliging van persoonsgegevens. Het ging om 400.000 euro.

Klik hier voor het bericht van DLA Piper over de boetes vanwege de schending van de GDPR/AVG.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief