Europees Parlement: Privacy Shield onvoldoende

Het Europees Parlement vindt het privacyverdrag tussen de EU en de VS onvoldoende. Als de VS er zich niet aan blijft houden, moet het verdrag per 1 september worden opgeschort.

Het Europees Parlement verwijst naar de dataschandalen met Facebook en Cambridge Analytica. Beide bedrijven voldeden aan de certificering van Privacy Shield waarin het uitwisselen van persoonsgegevens tussen de EU en VS is geregeld. De naleving van het verdrag zou beter gemonitord moeten worden.

Slechts vier zaken

Het Europarlement roept de Amerikaanse autoriteiten op om bedrijven die persoonlijke gegevens ten onrechte hebben gebruikt, te verwijderen van de Privacy Shield-lijst. Sinds Privacy Shield op 12 juli 2016 in werking trad, zijn er maar vier zaken behandeld door de Federal Trade Commission.

Geen enkele bescherming aan burgers

“Het is vrij duidelijk dat de VS geen intentie heeft om aan het verdrag te voldoen. Europeanen hebben een oplossing nodig die juridisch waterdicht is. De Commissie moet eisen dat de VS per direct aan het verdrag voldoet en anders moet de toestemming voor data-uitwisseling per 1 september worden ingetrokken,” aldus D66-EuroparlementariĆ«r Sophie in ’t Veld. “Ik begrijp de zorgen van bedrijven die vrezen dat ze hun juridische basis voor hun data-uitwisseling verliezen. Maar de schijn van compliance is geen oplossing. In de huidige situatie biedt Privacy Shield alleen juridische bescherming aan bedrijven, maar geen enkele bescherming aan burgers.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief