Belastingdienst overtreedt wet met BSN in btw-identificatienummer

De Belastingdienst heeft geen wettelijke basis om het burgerservicenummer (BSN) te verwerken in het btw-nummer van zelfstandigen zonder personeel. Dit blijkt uit onderzoek dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft verricht.

Het BSN is een uniek nummer dat bij ondernemers met een eenmanszaak, zoals zzp’ers, tot de eigenaar van het nummer is te herleiden. Daarmee valt het BSN in de categorie bijzondere persoonsgegevens waarop extra strenge regels van toepassing zijn.

Identiteitsfraude

Een kwaadwillende kan met een dergelijk BSN verbanden leggen tussen informatie uit verschillende bestanden. Dat leidt tot privacyrisico’s waaronder misbruik van persoonsgegevens en identiteitsfraude, stelt de AP. Voor deze verwerking van het BSN is een expliciete wettelijke grondslag verplicht op basis van de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming; de Belastingdienst heeft deze echter niet. Tevens is deze vorm van gegevensverwerking niet conform de nieuwe Europese privacywetgeving AVG.

Verplicht kenbaar maken

“Zelfstandigen met een eenmanszaak kunnen hun BSN niet beschermen. Zij zijn verplicht hun BSN kenbaar te maken, omdat het BSN een onderdeel vormt van hun btw-identificatienummer,” zegt de Autoriteit Persoonsgegevens. De Belastingdienst moet de geconstateerde overtredingen zo snel mogelijk staken van de AP.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief