Europese Commissie: mobiele data inzetten tegen corona

De Europese Commissie wil dat telecomproviders geanonimiseerde mobiele metadata verschaffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en te analyseren.

Thierry Breton, Eurocommissaris voor interne markt, heeft hier recentelijk overleg over gehad met de GSM Association. Dit is een wereldwijde brancheorganisatie die opkomt voor de belangen van mobiele netwerkexploitanten.

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

De data zou volgens Breton op zo’n manier moeten worden aangeleverd dat deze volledig in overeenstemming is met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de ePrivacy Verordening. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt via een nieuwsbericht aangaande het overleg met de GSM.

Eén grote provider per land

Aan de hand van de gegevens zou inzichtelijk moeten worden waar de nood het grootst is. “We zullen één grote provider per land kiezen”, aldus Breton tegenover de nieuwssite Politico. De gegevens zouden niet aangewend worden om mensen te volgen. Nadere details over de database en de inzet van de mobiele data zijn vooralsnog niet bekendgemaakt.

Klik hier voor het nieuwsbericht van de Europese Commissie over dit onderwerp.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief