De Europese Commissie (EC) heeft afgelopen woensdag de oprichting van een gezamenlijke Europese cybereenheid aangekondigd om grote cyberincidenten aan te pakken.
De op te richten Joint Cyber Unit moet cybersecurity-community’s bij elkaar brengen en samenwerking bevorderen. “Alle relevante partijen in de EU moeten voorbereid zijn om collectief te reageren en relevante informatie op een ‘need to share’ in plaats van een ‘need to know’ basis te delen”, aldus de commissie.
Virtueel en fysiek platform
Bestaande cybersecurity-community’s opereren volgens de EC nu nog te vaak gescheiden van elkaar. Door betere samenwerking en het intensiever uitwisselen van expertise kan de Joint Cyber Unit omvangrijke cyberincidenten en crises binnen de EU voorkomen, afschrikken en erop reageren. Er dient onder meer een virtueel en fysiek platform te komen. Relevante EU-instellingen, organen en agentschappen kunnen dan samen met de lidstaten op grootschalige cyberaanvallen reageren.
Rapid Reaction Teams en Security Operation Centra
Behalve het uitwisselen van best practices en informatie over cyberdreigingen zal de Joint Cyber Unit op een operationeel en technisch niveau te werk gaan. De eenheid zal bijvoorbeeld gaan ondersteunen bij de oprichting en mobilisatie van EU Cybersecurity Rapid Reaction Teams. Verder zal deze eenheid helpen bij het faciliteren van protocollen voor wederzijdse hulp onder deelnemers en ondersteunen bij de inzet van monitoring- en detectiesystemen, zoals Security Operation Centra (SOCs).
Digitaal en verbonden Europa
De Joint Cyber Unit dient in juni 2022 in de operationele fase te zijn aanbeland. In 2023 moet deze volledig zijn opgericht. “Cybersecurity is een hoeksteen van een digitaal en verbonden Europa. Het gecoördineerd reageren op dreigingen is tegenwoordig cruciaal. De Joint Cyber Unit zal aan dit doel bijdragen. Samen kunnen we echt een verschil maken”, aldus Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging.