Europol waarschuwt voor misbruik van encryptie en andere privacybevorderende technologieën

Misbruik van versleuteling en andere privacybevorderende technologieën door criminelen verstoort de balans tussen privacy en veiligheid. Dat schrijft Europol in het onlangs gepubliceerde document The Cyber Blue Line.

Centrale vraag in het geschrift is waar de verantwoordelijkheid ligt voor een veilige samenleving in cyberspace.

Criminele onderzoeken

De Europese opsporingsdienst vindt dat er een debat moet komen over de uitdagingen waar opsporingsdiensten in dit domein mee geconfronteerd worden. Een van de voorbeelden daarvan is encryptie. “Het crimineel misbruik van encryptie, een essentieel element van onze gedigitaliseerde democratieën, en andere privacybevorderende technologieën en ontwerpen, hebben voor een onbalans tussen privacy en veiligheid gezorgd. Dit belemmert criminele onderzoeken en de mogelijkheid van politie om de rechten van slachtoffers en het strafrecht te handhaven.”

Techindustrie

“Het is essentieel om een balans tussen privacy, de vitaliteit van de techindustrie en gemeenschappelijke veiligheid te bewaren. Geen van deze entiteiten heeft voorrang boven de ander”, aldus de opsporingsdienst. Europol waarschuwt dat het echter steeds lastiger wordt om gemeenschappelijke veiligheid te bieden, wanneer er domeinen bestaan die “warrant proof” zijn en daarmee feitelijk boven de wet staan.

Klik hier voor het document The Cyber Blue Line van Europol.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief