Europese privacytoezichthouders missen budget en lokale wetgeving voor AVG

Veel Europese privacytoezichthouders zijn, naar eigen zeggen, op 25 mei onvoldoende voorbereid op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Vanaf deze datum zijn zij verantwoordelijk voor het handhaven van deze nieuwe Europese privacywet. Dit blijkt uit een rondgang van persbureau Reuters.

Budget en lokale wetgeving

Zeventien van de vierentwintig ondervraagde toezichthouders zeggen onvoldoende financiƫle middelen te hebben voor hun AVG-taken. Daar komt bij dat veel van de toezichthouders nog niet genoeg bevoegdheden hebben. Hun regeringen dienen eerst de lokale wetgeving aan de Europese wetgeving aan te passen. Slechts vijf toezichthouders zeggen dat ze zowel genoeg budget hebben als bevoegdheden.

Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft niet meegedaan aan de rondgang van Reuters. De Nederlandse toezichthouder geeft aan klaar te zijn om de AVG te handhaven maar vreest dat zijn budget niet toereikend is. “Dat is een punt van zorg,” laat een woordvoerder van de AP weten in een reactie. “Het aantal aanvragen dat we nu hebben gekregen, is al drie keer zo hoog als in dezelfde periode vorig jaar en de wet moet nog van kracht worden.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief