Europol: Internet of Things en big data inzetten tegen criminaliteit

Het Internet of Things biedt veel mogelijkheden om misdaad tegen te gaan. Het is cruciaal dat autoriteiten beschikken over voldoende kennis hierover.

Europol heeft dit gezegd tijdens een beveiligingsconferentie van Europol en het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) over het Internet of Things. Tijdens deze conferentie in Den Haag werden de kansen en uitdagingen hiervan besproken.

Onderzoek en vervolging

Onderwerpen waren onder meer beleid, regelgeving en techniek. Opsporingsdiensten zouden in een positie moeten zijn om verder te gaan dan alleen verdediging en incident response. Zij zouden in staat moeten zijn om criminelen die IoT-apparaten aanvallen en misbruiken, te onderzoeken en te vervolgen. Zo luidden de belangrijkste conclusies tijdens de conferentie.

Big data

Europol ziet kansen om het Internet of Things in te zetten om misdaad tegen te gaan: “Plaats delicten zijn door het Internet of Things aan het veranderen: data van met internet verbonden deurbellen, camera’s, thermostaten en koelkasten kunnen nuttig en belangrijk bewijs leveren.” Big data die door deze apparatuur worden vergaard, waaronder gezichtsherkenning van camerabeelden na een incident, zullen in de toekomst een integraal onderdeel van het onderzoek worden, aldus Europol.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief