Ex-NSA-medewerker stal veelvuldig hackingtools NSA

Een ex-medewerker van de Amerikaanse geheime dienst NSA is recentelijk in de Verenigde Staten aangeklaagd omdat hij gevoelige en geheime informatie heeft ontvreemd. Hij deed dit twintig jaar lang.

De man zou door zeker zeven bedrijven zijn aangenomen die hem hebben gedetacheerd. Tijdens zijn werk bij Amerikaanse overheidsdiensten had hij regelmatig toegang tot uiterst vertrouwelijke informatie, projecten, programma’s en systemen.

Top secret
Afgelopen zomer werd de man aangehouden. Vanaf 1996 zou hij documenten en gegevens van de Amerikaanse overheid hebben weggenomen. Het ging om informatie die was geclassificeerd als ’top secret’.

50 terabyte aan data
Het verhaal gaat dat de ex-medewerker van NSA maar liefst 75 procent van de hacking tools van de NSA heeft gestolen. Dat komt neer op meer dan 50 terabyte aan data. De man staat vanaf aanstaande dinsdag terecht voor twintig aanklachten; voor elke aanklacht kan hij maximaal 10 jaar gevangenisstraf krijgen. De man beweert de hacking tools niet met anderen gedeeld te hebben; hij zou ze slechts willen gebruiken om zijn eigen vaardigheden te verbeteren.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief