Experts: boycot kindergadgets Vtech!

Meerdere beveiligingsexperts vinden dat gadgets voor kinderen van Vtech geboycot moeten worden. De reden? Het bedrijf zou de beveiliging ervan niet serieus nemen.

Onderzoeker Troy Hunt kwam erachter dat Vtech de gebruiksvoorwaarden heeft aangepast, nadat het bedrijf vorig jaar gehackt is. Van miljoenen kinderen en hun ouders zijn toen de gegevens gestolen. Onderzoeker Ken Munro noemt de voorwaarden zelfs “arrogant en denigrerend”.

Nieuwe leveringsvoorwaarden
In de nieuwe leveringsvoorwaarden staat onder meer dat gebruikers van kindertablets ermee akkoord gaan dat “alle informatie die u verzendt of ontvangt tijdens het gebruik van de site onveilig kan zijn en kan worden onderschept or later kan worden verworven door partijen zonder toestemming”. Ken Munro zegt hierover: “Als Vtech denkt dat die voorwaarden de oplossing voor hun problemen zijn, dan hebben ze een groter probleem. Boycot ze en geef je geld ergens anders aan uit.”

Onvergeeflijk, onkundig en onverdedigbaar
Professor Angela Sasse, hoofd van een onderzoeksinstituut voor cybersecurity stelt: “Ik zou een bedrijf dat zich zo gedraagt niet vertrouwen”. Rik Ferguson van Trend Micro karakteriseert de handelwijze van Vtech als “onvergeeflijk, onkundig en onverdedigbaar”. In een reactie tegenover de BBC zei Vtech hard te werken aan de beveiliging maar verdedigt het bedrijf ook de nieuwe voorwaarden: “Geen bedrijf dat online opereert kan 100 procent garanderen dat het niet wordt gehackt”. De voorwaarden “erkennen dat feit simpelweg”, volgens hun woordvoerder.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief