Coinvault-slachtoffers krijgen bestanden terug

Computergebruikers die getroffen zijn door Coinvault-ransomware, kunnen gratis hun bestanden terugontvangen. De ransomware vergrendelde bestanden op computers die met Coinvault waren geïnfecteerd. Als gebruikers weer toegang wilden krijgen tot hun bestanden, zouden ze eerst losgeld moeten betalen aan de cybercriminelen.

Eind vorig jaar zijn twee mannen in ons land opgepakt voor het maken van de Coinvault-ransomware. De daders konden gearresteerd worden door een succesvolle samenwerking tussen Kaspersky Labs en de National High Tech Crime Unit (NHTCU) van de Nederlandse politie.

Sleutels
Kaspersky Labs heeft alle 14.755 sleutels die zijn gevonden bij de ontwikkelaars van de ransomware op zijn site gezet. Nederland werd het zwaarst getroffen door Coinvault. Van de minimaal 1.500 besmette Windows-apparaten bevond minstens tweederde zich in Nederland. Ook in de Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de VS dook Coinvault op.

Businessmodel cybercriminelen
“Het Coinvault-boek kan bijna dicht: de resterende slachtoffers kunnen hun bestanden terughalen en de cybercriminelen zijn opgepakt, dankzij de samenwerking tussen de Nederlandse politie, Kaspersky Lab en Panda Security”, aldus Jornt van der Wiel van Kaspersky. “Het Coinvault-onderzoek is uniek, omdat we er in zijn geslaagd om alle sleutels te verkrijgen. Al het harde werk heeft zich uitbetaald, want daarmee konden we het hele businessmodel van de groep cybercriminelen verstoren.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief